Minipolo

Niet alle kinderen uit de leeftijdsgroepen E en F spelen al competitie. Bij de "Mini's" worden kinderen voorbereid om later competitie te spelen.

Wel wordt er regelmatig deelgenomen aan (mini)toernooien, zowel in Amersfoort, maar ook in andere plaatsen.

In de loop van het seizoen plaatsen we hier een agenda van de activiteiten, zowel onze eigen clubactiviteiten als externe toernooien.

Heb je interesse om ook mee te gaan doen? 

Heb je een A- en/of B-diploma, meld je dan aan voor 4 gratis lessen!

Inlichtingen: Tessa Renkers Telefoon: 06-53762541.


Agenda 2014-2015

datum   tijd plaats evenement
13 maart     Hoogland oefenwedstrijden met Br.burg
22 maart     Bilthoven oefenwedstrijden met Br.burg
04 april     Hoofddorp minipolo toernooi
19 april     Huizen minipolo toernooi
30-31 mei     vanaf 9:00 u.  Leusden YMCA kamp
         

 


Uitleg Minipolo

Introductie van het minipolo

Met name het waterpolo in Nederland had het afgelopen decennium te kampen met een sterk dalend aantal jonge beoefenaars. Een en ander was voor de KNZB aanleiding om te zoeken naar een oplossing om deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Het resultaat van die zoektocht leidde onder meer tot de introductie van het Minipolo. Zonder al te veel belemmerende regels kunnen kinderen vanaf zes jaar op een speelse manier kennis maken met waterpolo.

Uit onderzoek is gebleken dat het 'echte' waterpolo niet (meer) aansluit op kinderen van zes a zeven jaar. Het wordt bijvoorbeeld als 'te ingewikkeld en te hard ervaren'. Zonde, want juist in deze leeftijdsgroep heeft het waterpolo een ideale mogelijkheid om een voorsprong te nemen op andere sporten. Per jaar zijn er immers in Nederland zo'n 30.000 kinderen die zwemmen moeten leren. Allemaal potentiele waterpoloers/ sters, die dankzij het Minipolo weer nadrukkelijk in beeld kunnen komen bij uw vereniging!

Minipolo in een notedop
In het gehele waterpolojeugdplan van de KNZB (waarvan het Minipolo het fundament is) wordt het principe van spelend leren gehanteerd. Het spel staat centraal, (nog) niet de vaardigheden. Die worden 'automatisch' geoefend in allerlei spelvormen. Hoewel de basiselementen hetzelfde zijn als bij het 'gewone' waterpolo, mag bij minipolo (bijna) alles. Zo is het in de jongste leeftijdsgroep toegestaan de bal met twee handen te spelen, hebben de teams geen vaste keeper en mogen de kinderen staan. De scheidsrechter (bij het minipolo 'spelleider' genaamd) treedt eigenlijk alleen op om het spel zo leuk mogelijk te laten verlopen. Er wordt gespeeld op verkleinde speelveldjes en met aangepast materiaal (doel, bal, speelveld) Er zijn drie leeftijdscategorieen onder de 11 jaar, waarbij voor elke categorie een aangepaste spelvorm (+ dito spelregels) geldt en de 'lat' steeds een tikkeltje hoger wordt gelegd.

Regels voor Minipolo (bij toernooien enz.): klik hier !

Regels voor wedstrijden E- en F-Jeugd: klik hier !